Uncategorized

Geluid voor stille auto’s

Font Size

Nieuwe auto’s moeten voortaan een kunstmatig geluid maken.

Elektrische voertuigen zijn levensgevaarlijk voor voetgangers, met name blinde en slechtziende voetgangers ondervinden hier hinder van.

Op uiterlijk op 1 juli 2019 in nieuwe toegelaten voertuigen met een elektromotor een geluidssysteem te installeren dat voldoet aan de voorschriften. Uiterlijk 1 juli 2021 geldt deze verplichting voor alle nieuwe elektrische auto’s, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Ook grote voertuigen als bv. Bussen moeten hieraan voldoen.

Het geluid moet een continu geluid zijn dat voetgangers en andere weggebruikers erop attendeert dat een voertuig in bedrijf is. Het moet een ‘duidelijke indicatie zijn van het voertuiggedrag’ en moet lijken op het geluid van een voertuig van dezelfde categorie dat met een verbrandingsmotor is uitgerust, meldt de EU. Het geluid moet bestaan uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Tevens moet het systeem ook automatisch een geluid produceren bij het achteruitrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *